

یکی از جاذبه های استانبول که هر گردشگری را به سمت خود می کشاند مسجد ایا صوفیه در قلب استانبول است این مکان در طول دوره های تاریخی پذیرای مراسم روحانی زیادی بوده است.
هزاران سال مسیحیان در ایاصوفیه عبادت کردند بعد از آن نوبت مسلمانان شد و آنجا را عبادتگاه خود کردند.
معرفی مسجد ایاصوفیه استانبول

مسجد ایاصوفیه استانبول بیش از ۱۵۰۰ سال قدمت دارد. این ساختمان به دست امپراتوران روم ساخته شد و با قدمت زیادی که دارد هنوز هم چون نگینی در قلب استانبول خودنمایی میکند. مسجد ایا صوفیه به مدت هزار سال بزرگ ترین کلیسای مسیحیان در جهان بود. بعد از روی کار آمدن عثمانی ها کلیسای ایاصوفیه به مرکزی برای تجمع مسلمانان تبدیل شد و در آنجا به ادای نماز و فعالیت های مذهبی می پرداختند. بعد از روی کار آمدن آتاتورک این بنای مذهبی به موزه تبدیل شد. ایا صوفیه در سال ۱۹۸۵ در لیست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
ویژگی های مسجد ایاصوفیه استانبول
در هنگام ورود به ایاصوفیه موزائیک های زیبایی خودنمایی می کند یکی از این موزائیک ها پرتره غمگین مسیح و لئوی ششم است که قدمتش به دهم میلادی برمیگردد. یکی دیگر از برجسته ترین موزائیک های ایاصوفیه که بر بالای در ساختمان جنوبی قرار دارد وبر روی آن تصویر مریم مقدس را که بر روی تختی مسیح را بر روی پای خود قرار داده و در سمت راستش امپراتور بیزانس، ژوستنین که ماکت ایاصوفیه را در دست دارد مشاهده می کنید. قدیمی ترین موزائیک ها مربوط به بخش محراب هستند که قدمتشان به قرن دهم میلادی برمیگردد و بر روی آن ها تصویر حضرت مریم و مسیح وجود دارد. از دیگر موزائیک های ایاصوفیه عبارتاند از: دو فرشته محراب، تصاویر فرشته های محراب، موزائیک های اسقف بر بالای ورودی، ترکیب دسیسی، موزائیک امپراتریس زوئه، موزائیک امپراتور الکساندر، موزائیک اتاق های کشیشان، موزائیک امضای سلطان عبدالمجید را می توان نام برد.
بخش های مختلف مسجد ایاصوفیه استانبول
اکنون به معرفی بخش های داخلی و خارجی بنای مسجد ایاصوفیه استانبول می پردازیم. بخش های داخلی مسجد ایاصوفیه عبارتاند از: گنبد ایاصوفیه، محراب ایاصوفیه، منبر ایاصوفیه، خوش نویسی های ایاصوفیه، کاشی کاری های ایا صوفیه، اتاق سلطان، جایگاه اذان، درهای ایاصوفیه، امفالیون، مکعب های مرمرین، سنگ قبر انریکو دونالدو، نوشته وایکینگی، قسمت های خصوصی و ستون آرزو است.
بخش های خارجی مسجد ایاصوفیه شامل مناره ها، آب خوری ها، مقبره ها، موقت خانه، مکتب خانه، حائل های ایاصوفیه، نوان خانه و ساختمان خزانه می باشد.